28 Aralık 2012 Cuma

Mutlu 2013'ler !


                                       

Yeni yılda çok sevmenizi, çok sevilmenizi dilerim. Sabahları sağlıkla ve sevdiğinizle uyanmanın huzurunun tüm günlerinizin üzerini yumuşak beyaz bulutlar gibi kapladığı bir yıl olsun.

Kendinize ve sevdiklerinize ayıracak kadar parayı ezilip üzülmeden kazanacağınız bir yıl olsun; fazlası da olsun, başkalarını mutlu etmek için de harcayabileceğiniz.

Her sabah, sağlıklı bir bedende olduğunuzu tepeden tırnağa hissederek sevineceğiniz bir yıl olsun, kendinizi çok sevdiğiniz, aynaya bakınca gülümsediğiniz.

İnsanların ve hayatın türlü karmaşasının bizleri, ilişkilerimizi ve sevgimizi test etmediği bir yıl olsun derdim ama bu hiç olmayacak. Bunun yerine, sevdiğimiz ile yan yanalığımız, hayattaki duruşumuz ve hayata akışımız sınandığında gülümseyecek kadar uyanık olun dilerim.  Kendine uyanık olmayanlar, sizin gülümsediğinizi anlayamadan aynı yerde öylece durup dursunlar, siz yumuşak manevralar ve iyi niyetle üzerinize gelen şeylerden sıyrıldığınızda, uyumadan önce yine sevdiğinizin kollarında huzurlu yeşil tarlalar hayal edebilin. Bu huzur ve rüzgarlarla savrulmamak yaşamın değil, sizin de kendinize armağanınızdır, savrulmayacak kadar güçlü ve köklü bir ağaç olmak, ancak bazı özlerde olandır.

Herkesi sevin. Ama kadın olmanın ince egosunu, insan olmanın türlü hallerini birbirinden ayırabilecek bir ruh gözüne sahip olun. Bir şeyi merak ettiğinizde bunu niye merak ettiğinizi kendinize sorun; eğer merak ettiğiniz şeyin cevabında sizin yaşamınıza değen, geliştiren, değiştiren bir şeyler yoksa; o şeyi merak etmeyin. Bu merak iyi niyetli bir meraktan öte, kadınca bir ego çıtırtısı taşıyor ise bile susun; tanımadığınız insanlara "taraf olmak" evrensel bir iyi niyetten kaynaklanmıyor olma ihtimali yüksek bir histir. Kendinizi gözden geçirin.  Özellikle, göz göze bakmadığınız, kelimelerin, yazdıklarının ruhundan nasıl taştığını, yüzüne bakıp anlama imkanınız olmamış, olmayan insanları, onların hayatlarını, hatta iyi olup olmadıklarını bile yazdıkları üzerinden merak etmeyin. Yanılabilirsiniz. Ayrıca bu ne onların ne de sizin işinize yarar.

Sağlıksız iletişimleri sürdürmeyin. Zayıf yanlarınızı besleyen, denk gelen iletişim biçimlerini egonuzun demirden sağlam pençelerine rağmen koparın, geride bırakın, canlandırmayın ya da. Burada egodan söz etme nedenimiz; insanın neyi neden yaptığı gerçeğini anlamasının zorluğundan dem vurmaktır; farkında olmak gerçekten zordur ve "iyi niyet"li sorular bazen başkalarını incitebilir; o "iyi niyet" insanca bir merakı da içerebilir. Üstesinden gelin.

Sevdiklerinizden vazgeçmeyin, tüm toz toprağa, bazen yağmura ve fırtınalı günlere rağmen birbirinizden vazgeçmediğinizi görmek güzel güneşli bir günün değil, koskoca güzel bir yaşamın da habercisidir. Garantisidir de. Uzun yıllar geçtikten sonra göreceksiniz; yan yana duran ağaçların kökleri birbirine dolanır ve yaşamın öz suyunu birlikte alırlar topraktan. Rüzgar günün birinde birini yana eğse bile, toprağın altında diğerine sarılmış kökleri ile biri diğerini tutar, birlikte yeşillenirler ilkbaharda. Bunu babam söylemişti; köklerini göremezsiniz insanların ilişkilerinin. Köklerinizin sarılacağı kişiyi bulduğunuzda bunu anlarsınız, ama köklerinizin dayanıklılığını anlamanız için mutlaka rüzgar çıkması gerekir.

Tercih yapın. Dostluk, sevgililik, evlilik, aile; farkında mısınız ki tercih yapmaktır. Ve güçle tercihlerinden yana durmaktır hayat boyu. Tercihinize leke sürmemektir. Sürdürmemektir.

Bu yazı, türlü nedenler ile beni okuyan, izleyen kişilere ruhumdan bir şeyleri paylaştığım son yazıdır. Geçmişteki hatam bazen öyle olan, bazen olmayan ve sadece öykülediğim, bazen yaşamımızın tek bir gününe şahit olmayan insanların hayatlarımız üzerinde merak duyma ve soru sorma cesaretini verecek şeyleri açığa dökecek -öyleymiş zannedecekleri bazen- şeyler yazmış, yapmış olmamdır. Bundan sonra merak ettiğinizde önce kendinize nedenini sorun; bir iyilik amacınız var ise bile susun. Susmak, geri durmak; kendinizden çok başkalarını düşününce olabilecek bir şeydir, yapabiliyorsanız meraklarınızdan geri durun.

Ben de öyle yapacağım.

Mutlu 2013'ler !




2 yorum: